KUALA LUMPUR – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) diberi tempoh 30 hari bagi menjawab Notis Seksyen 14 (2) Akta Pertubuhan 1966 yang dikemukakan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) kepada parti itu atau pendaftarannya terpaksa dibubarkan.

Pendaftar Pertubuhan Malaysia, Surayati Ibrahim berkata, Notis berkuatkuasa 28 Februari tersebut telah diserahkan kepada Setiausaha Agung PPBM dan PPBM dikehendaki menjawab serta menyerahkan semua maklumat dan dokumen seperti yang dinyatakan dalam Notis tersebut kepada ROS.

“Sekiranya PPBM gagal menyerahkan maklumat dan dokumen yang diminta sebagaimana Notis yang telah dikeluarkan menurut Seksyen 14 (2) Akta Pertubuhan tersebut, tindakan susulan daripada ROS adalah mengikut Seksyen 14 (5) Akta Pertubuhan iaitu mengeluarkan satu perintah pembubaran ke atas PPBM,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Surayati berkata, Notis Seksyen 14 (2) Akta Pertubuhan 1966 merujuk kepada perkara yang diarahkan oleh ROS kepada sesebuah pertubuhan untuk mengemukakan Minit-minit Mesyuarat Cawangan, Bahagian dan Pusat serta perihal penyata kewangan.

Menurut beliau, Notis itu dikeluarkan disebabkan aduan yang dikemukakan oleh ahli PPBM kepada pihak ROS yang mana maklumat tersebut diperlukan bagi melengkapkan siasatan jabatan itu terhadap aduan berkenaan.

Jelas beliau, Notis mengikut Sekyen 14 (2) yang dikeluarkan itu juga adalah suatu Notis statutori berdasarkan kuasa menurut Akta Pertubuhan.

“Walaupun keperluan minima menurut Seksyen 14 (3) Akta Pertubuhan adalah tujuh hari untuk PPBM memberikan maklum balas, namun ROS telah memberikan tempoh masa yang lebih panjang iaitu 30 hari.

“Ia bagi memudahkan PPBM memberikan maklum balas dengan menyertakan maklumat-maklumat dan dokumen-dokumen yang diminta,” katanya. 

Advertisements