Lompat Kawasan Bukti Gagal Tunai Tanggungjawab

PASIR SALAK – Taktik pembangkang yang kerap menukar kawasan bertanding pada pilihan raya membuktikan mereka melaksanakan tanggungjawab dan tidak menunaikan janji sebagai wakil rakyat.

Anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata tindakan pembangkang ‘melompat kawasan’ selepas menabur janji namun gagal menunaikannya menyebabkan sokongan rakyat kepada mereka semakin tipis di sesuatu kawasan.

Menurutnya, tindakan meletakkan Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming sebagai calon kerusi Parlimen Teluk Intan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) selepas menyandang Parlimen Taiping sebelum ini membuktikan pemimpin tersebut bakal kalah jika bertanding di kawasan yang sama pada pilihan raya kali ini.

“Ini menunjukkan masyarakat di Taiping telah menolak dia (Nga) dan dia tahu kalau dia kekal di Taiping kemungkinan besar dia kalah. Dulu dia janji macam-macam dan dia tidak tunaikan menyebabkan orang Taiping marah.

“Itu (lompat kawasan) sebagai tanda bahawa dia tidak diterima termasuk sokongan terhadap DAP jadi dia datang ke Teluk Intan supaya dia boleh tipu orang Teluk Intan pula,” katanya selepas merasmikan Majlis Pecah Tanah Tapak Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kampung Gajah di sini hari ini.

Tajuddin berkata demikian bagi mengulas pengumuman Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mengenai Nga yang akan bertanding di Parlimen Teluk Intan dalam ceramah Pakatan Harapan semepena pelancaran jentera pilihan raya parlimen berkenaan oleh pakatan pembangkang semalam.

Dalam pada itu, beliau yang juga penyandang Parlimen Pasir Salak turut menasihati pengundi agar mengkaji terlebih dahulu rekod dan latar belakang calon pembangkang yang kerap bertukar kawasan bertanding supaya tidak tertipu dengan janji yang diberikan.

Tajuddin berkata rakyat perlu tahu menilai dan jangan mudah dipermainkan dengan janji-janji yang dimanipulasi bagi meraih undi rakyat.

“Saya sedih sesetengah pengundi mudah sangat dimanipulasi oleh ahli politik sebegini. Mereka janji macam-macam tapi dalam tempoh lima tahun ini, apa yang mereka buat. Jadi, kaji dulu apa jasa dan rekod Nga Kor Ming sebagai Anggota Parlimen di Taiping dan saya jamin dia tidak akan buat apa-apa (pembangunan) pun di Teluk Intan nanti,” katanya.

Parlimen Teluk Intan kini disandang Presiden Gerakan, Datuk Seri Mah Siew Keong yang sebelum ini merampas kerusi parlimen berkenaan daripada DAP pada Pilihan Raya Kecil (PRK) 2014 selepas penyandangnya, Seah Leong Peng, meninggal dunia pada 1 Mei 2014.

Dalam PRK itu, Mah mengalahkan calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud dengan hanya majoriti 238 undi. 

Published by malaysianewstv

Saluran berita semasa online anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: