Parlimen Temerloh Bakal Saksi Persaingan 6 Penjuru

TEMERLOH – Kerusi Parlimen Temerloh bakal menyaksikan pertembungan enam penjuru apabila seorang lagi anak tempatan menawarkan diri untuk bertanding di kawasan itu atas tiket bebas pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Seorang pensyarah bebas Isma Nazom Abdul Hamid, 52, menyatakan hasrat untuk bertanding di Parlimen Temerloh, antara kerusi paling panas di negeri ini dan kawasan Dewan Undagangan Negeri (DUN) Kuala Semantan. 

Katanya walaupun menyedari kemungkinan besar akan kalah, namun itu bukanlah matlamat utama keputusannya untuk terjun ke dalam bidang politik sebaliknya mahukan perubahan dari segi pandangan politik pengundi.

“Kalau tiada halangan, saya akan bertanding di Parlimen Temerloh atau paling tidak pun bertanding di DUN Kuala Semantan,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Isma Nazom, yang juga seorang penulis bebas mendakwa mempunyai ramai pengikut di laman sosial Facebook malah turut mengharapkan sokongan pengikutnya.

Beliau berkata, sebagai anak jati Temerloh beliau mempunyai ramai kenalan di peringkat umur 45 tahun ke atas dan sebahagian besar penduduk di kawasan Seberang Temerloh khususnya dalam DUN Kuala Semantan.

“Saya dibesarkan di ladang Edensor Kampung Gajah Mati, satu perkampungan ladang yang majoritinya kaum India jadi saya boleh bertutur bahasa Tamil dengan fasih, malah saya juga berkebolehan bertutur dan menulis dalam bahasa Mandarin serta Inggeris dengan baik.”

Beliau yang berkelulusan Ijazah Kedoktoran Pentadbiran Perniagaan juga seorang jurutera profesional menafikan ditaja mana-mana pihak sebaliknya tujuannya untuk bertanding itu adalah kerana ikhlas untuk bekerja dengan rakyat.

Selain BN, PAS dan Parti Amanah Negara (PAN), tiga calon bebas telah mengumumkan untuk bertanding di Parlimen Temerloh setakat ini.

Selain Isma, bekas Ketua Pengarang Stesen Televisyen TV3, Mohd Khaidir Ahmad, 56 dan bekas Pegawai Daerah Temerloh Datuk Abu Jamal Nordin 62 turut mengumumkan untuk bertanding atas tiket bebas di kawasan itu.

Published by malaysianewstv

Saluran berita semasa online anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: