Contohi Jepun, Malaysia Akan Berjaya – PM

Perdana Menteri Malaysia itu berkata bila Dasar Pandang ke Timur pertama kali digubal ketika beliau menjadi perdana menteri pada era 80an, ia bukan setakat menarik pelaburan dari Jepun atau datang belajar di negara ini.

“Ia mengenai soal mempelajari etika kerja orang Jepun, perasaan malu rakyat Jepun bila mereka gagal melaksanakan tugas yang mereka telah janjikan,” katanya pada majlis makan malam dengan rakyat Malaysia yang tinggal dan belajar di Jepun, di sini Ahad malam.

Dr Mahathir berada di kota raya ini untuk lawatan kerja tiga hari yang termasuk menghadiri Persidangan Antarabangsa ke-24 mengenai Masa Depan Asia, atau Persidangan Nikkei.

Ini merupakan lawatan beliau yang pertama selepas menjadi perdana menteri ketujuh Malaysia bulan lalu berikutan kemenangan besar dalam pilihan raya umum.

Perdana menteri juga menceritakan kepada kira-kira 250 hadirin majlis itu mengenai langkah yang dilaksanakan kerajaan untuk memulihkan Malaysia dari kerosakan yang dilakukan oleh kerajaan terdahulu, yang termasuk membebankan negara dengan hutang kira-kira RM1 trilion.

Menjelaskan selanjutnya tentang apa yang beliau sanjungi tentang Jepun, Dr Mahathir mengimbau peristiwa yang beliau lihat di Jepun bila beliau pertama kali datang ke negara ini pada 1961 – sebuah negara yang musnah akibat perang.

“Saya lihat orang Jepun bekerja, dan bekerja keras untuk membina semula negara mereka, dan jelas sekali, hasilnya Jepun dengan cepat muncul menjadi sebuah daripada ekonomi terbesar dunia. Dari sebuah negara yang tewas dan musnah, Jepun mampu membangun semula pada kadar yang pantas dan berkesan.

“Saya dapati mengapa rakyat Jepun berjaya membina semula negara mereka; ini disebabkan etika kerja dan sistem nilai mereka. Jika ada punya cara bekerja yang salah, jika anda tidak bekerja keras dan anda tidak bangga dengan hasil kerja anda, anda akan gagal,” kata Dr Mahathir.

Beliau berkata orang Jepun menaruh rasa bangga menghasilkan produk berkualiti tinggi yang mampu bersaing dengan berjaya bersama produk dihasilkan negara-negara lain.

“Tetapi di Malaysia kita tidak mempunyai sistem nilai ini, kita tidak merasa malu jika kita menghasilkan produk tidak berkualiti… sama ada anda buat itu bagus atau tidak, tidak menjadi hal,” kata beliau.

Published by malaysianewstv

Saluran berita semasa online anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: