FIFA um Tuan Rumah Piala Dunia 2026 Hari Ini

MOSCOW: Ahli gabungan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) hari ini akan memutuskan sama ada Piala Dunia 2026 akan berlangsung di Amerika Utara atau akan kembali ke Afrika buat kali kedua yang menyaksikan Maghribi calon tunggal dari benua itu menyatakan minat selaku penganjur.

Pilihannya adalah jelas – antara tawaran membabitkan stadium hebat di Amerika Syarikat, Mexico dan Kanada atau kesungguhan Maghribi membina kemudahan baru yang belum dibangunkan.

Pada malam sebelum tirai Piala Dunia 2018 di Russia dibuka, seramai 207 ahli gabungan FIFA akan mengundi dalam satu kongres badan pentadbir bola sepak dunia itu.

Laporan itu menjadikan AS-Kanada-Mexico kini mendahului dengan nisbah empat dari lima undian.

Maghribi hanya menerima 2.7 dari lima undian kerana dihujani dengan pelbagai kritikan.

Hasil daripada pemerhatian, petugas FIFA memberi amaran bahawa ‘beberapa infrastruktur baru diperlukan oleh Maghribi jika ingin menjadi tuan rumah dan perkara itu adalah realiti yang tidak boleh dipandang remeh.

Namun usaha Amerika Utara mungkin berdepan kegagalan apabila ada setengah pihak menggunakan sentimen membabitkan populariti Presiden AS Donald Trump.

Isnin lalu, ketua bidaan Carlos Cordeiro mengulangi sekali lagi menerusi satu kenyataan yang mengatakan bahawa beliau mengundi AS tapi bukan Trump.

“Saya yakin bahawa keputusan akan dibuat berdasarkan merit,” kata Cordeiro.

“Ia bukan membabitkan hal politik tapi kami membicarakan mengenai kepentingan bola sepak dan komuniti sukan ini. Kami tidak mempunyai maksud lain.

AS tewas kepada Qatar ketika bidaan 2022 kerana membabitkan isu tuduhan rasuah presiden FIFA  Sepp Blatter.

Manakala ramai mempertikaikan kemampuan Maghribi menganjurkan Piala Dunia 2026 kerana buat pertama kali akan membabitkan 48 pasukan yang akan menguji kemampuan tuan rumah.

Published by malaysianewstv

Saluran berita semasa online anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: