Malaysianews TV

Portal Berita Telus Terus Kepada Anda

Terkini

Kebakaran Mercun Di Bahau, Dua Peniaga Ditahan

JEMPOL – Dua peniaga mercun berusia 30-an ditahan polis selepas gerai mereka terbakar sehingga menyebabkan tiga individu cedera dan lima kenderaan rosak dalam kejadian di pekan Bahau di sini Khamis lalu. 

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintenden Mohd. Nur Hishamuddin Hashim berkata, kedua-dua lelaki diberkas Ahad lalu selepas polis menerima aduan berhubung kejadian yang berlaku pada pukul 9.45 malam itu. 

Menurutnya,  siasatan awal mendapati mereka membuka gerai menjual mercun jenis ‘Pop-Pop’ dan ‘Happy Boom’ berhampiran sebuah bank di sini. 

“Semasa kejadian mereka membuat promosi dengan membenarkan kanak-kanak membakar mercun di hadapan gerai bagi menarik perhatian pembeli. 

“Malangnya mercun tersebut meletup di atas bungkusan mercun jenis bateri sekali gus mencetuskan kebakaran. Kesemua mercun lain di gerai itu turut meletup dan kejadian berlaku selama kira-kira 15 minit,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. 

Mohd. Nur Hishamudin berkata, beberapa saksi mendakwa tiga individu mengalami kecederaan ringan akibat kejadian itu namun, tiada laporan dibuat oleh mangsa. 

Katanya, polis menerima laporan daripada lima pemilik kenderaan yang rosak selain laporan daripada pihak bank berhubung insiden itu. 

“Polis telah merampas sebuah van yang digunakan bagi menjual mercun oleh kedua-dua lelaki itu dan menemukan sekotak mercun Pop-Pop di dalam kenderaan berkenaan,” ujarnya. 

Beliau menambah, kes disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: