ECRL Diteruskan – Guan Eng

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata turut disemak semula adalah berhubung penangguhan Projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura.

“Kita sudah bayar RM20 bilion untuk projek ECRL, jadi tak masuk akal untuk kita mansuhkan ia begitu sahaja. Kita akan runding semula,” katanya seperti yang dilaporkan portal The Malaysian Insight hari ini.

Laluan sepanjang 688 kilometer (km) itu dijangka menghubungkan Pelabuhan Klang ke Pantai Timur melalui Kuantan, Pahang dan Pengkalan Kubor di Kelantan.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini menolak projek itu sambil menyifatkannya sebagai kontrak ‘pelik’ kerana negara perlu membiayai projek itu dengan pinjaman dari China, selain mengupah kontraktor dari negara itu.

Sementara itu, mengenai projek HSR, Guan Eng dipetik sebagai berkata, beliau sudah mengarahkan peguam negara meneliti aspek perundangan dalam perjanjian kontrak HSR untuk membolehkan perbincangan dengan Singapura.

“Kita sudah semak angka, ada aspek kewangan, kejuruteraan, dan undang-undang. Kami telah kaji kedua-duanya dan kini hanya menunggu aspek perundangan daripada beliau,” katanya.

Dr Mahathir sebelum ini dilaporkan berkata, projek HSR hanya ditangguhkan dan bukannya dibatalkan.

Beliau dipetik berkata, kos keseluruhan pembinaan HSR untuk laluan sepanjang 350km dijangka menelan belanja RM110 bilion dan jumlah itu terlalu tinggi kerana kerajaan sedang berusaha mengurangkan hutang negara yang kini mencecah RM1 trilion.

Perdana Menteri pada 28 Mei lalu berkata kerajaan berkemungkinan perlu membayar pampasan hingga RM500 juta kepada Singapura sekiranya membatalkan projek itu yang dijangka memendekkan masa perjalanan KL-Singapura dalam tempoh 90 minit sahaja.

Published by malaysianewstv

Saluran berita semasa online anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: