Najib, Rosmah Tarik Balik Saman

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor pada Selasa menarik balik saman fitnah mereka terhadap Naib Presiden PKR Mohd Rafizi Ramli dan pemilik sebuah portal berita berhubung subsidi minyak.

Peguam Ranjit Singh yang mewakili Mohd Rafizi memaklumkan perkara itu kepada pemberita selepas pengurusan kes di dalam kamar Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Rohani Ismail.

Ranjit berkata mahkamah memerintahkan pasangan suami isteri itu membayar kos berjumlah RM20,000 kepada Mohd Rafizi dan pemilik portal ‘Media Rakyat’ Chan Chee Kong selaku defendan dalam kes saman berkenaan.

Peguam itu berkata sepatutnya kes itu ditetapkan untuk perbicaraan minggu hadapan tetapi peguam yang mewakili Najib dan Rosmah memaklumkan kepada mahkamah hari ini bahawa kedua-dua plaintif ingin menarik balik saman berkenaan.

Ranjit berkata kedua-dua defendan juga telah menarik balik tuntutan balas terhadap kedua-dua plaintif tanpa sebarang kos dikenakan oleh mahkamah.

Peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun yang mewakili Najib dan Rosmah turut mengesahkan kedua-dua anak guamnya telah menarik balik saman terhadap kedua-dua defendan.

Prosiding itu turut dihadiri peguam Joanne Leong mewakili Chan.

Najib dan Rosmah memfailkan saman itu pada 16 April 2015, mendakwa Mohd Rafizi, yang ketika itu anggota Parlimen Pandan telah memberi ucapan berbaur fitnah dalam satu forum berkaitan dengan subsidi minyak di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur pada 22 November 2014.

Mereka juga mendakwa Chan telah berkongsi rakaman itu di dalam akaun Facebook Media Rakyat yang boleh diakses secara bebas oleh pengguna Internet seluruh dunia.

Mereka berkata Chan telah gagal mengamalkan kewartawanan bertanggungjawab dengan tidak mengesahkan atau menyiasat kesahihan tuduhan-tuduhan di dalam kenyataan itu sebelum menyiarkannya dan menuntut ganti rugi am, teruk dan teladan yang difikirkan sesuai oleh mahkamah, faedah dan kos.

Pada 20 Jun 2017, Mahkamah Persekutuan memberi kebenaran kepada Mohd Rafizi dan Chan untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membatalkan pembelaan mereka bagi komen yang adil dalam kes saman itu.

Bagaimanapun pada 23 April 2018, Mohd Rafizi dan Chan menarik balik rayuan mereka berhubung pembelaan mereka itu dan Mahkamah Persekutuan kemudiannya membatalkan rayuan mereka.

Ini adalah kali kelima Najib bertindak untuk tidak meneruskan samannya, selepas beliau menarik balik samannya, masing-masing terhadap bekas Presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik pada 22 Mei serta Anggota Parlimen Damansara Tony Pua Kiam Wee dan pemilik portal Mediarakyat.net, Chan Chee Kong pada 28 Mei berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pada 1 Jun lepas, beliau juga telah menarik balik saman yang difailkannya terhadap Harakah dan Harakahdaily berhubung isu sama iaitu 1MDB manakala pada 20 Jun lepas, Najib dan Setiausaha Kerja Umno Datuk Ab Rauf Yusoh menarik balik saman fitnah terhadap Mkini Dotcom Sdn Bhd dan dua yang lain berhubung siri posting pembaca yang diterbitkan dalam portal itu pada 2014.

Dalam perkembangan lain, Mohd Hafarizam memberitahu pemberita bahawa beliau akan bertindak sebagai peguam di dalam empat Petisyen Pilihan Raya membabitkan kerusi Parlimen Cameron Highlands, Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau dan Parlimen Jempol di Negeri Sembilan serta DUN Telok Mas, Melaka.

Published by malaysianewstv

Saluran berita semasa online anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: