KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor akan dipanggil oleh Bukit Aman berhubung dengan siasatan berterusan  1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman,  Datuk Seri Amar Singh berkata, “pemberi hadiah” untuk pasangan itu juga akan dipanggil.

“Kami akan menghubungi mereka tidak lama lagi untuk mengambil keterangan. Walau bagaimanapun, kita perlu memanggil orang lain berkaitan terlebih dahulu.

“Setakat ini, kami telah mengambil keterangan  lebih daripada 30 kenyataan yang berkaitan dengan siasatan,” katanya pada sidang akhbar pada Rabu.

Mengenai kemungkinan penangkapan dibuat dalam kes itu, Amar memberitahu sehingga kini tidak ada dan menambah bahawa beliau tidak mengetahui khabar angin mengenai “penangkapan” bekas perdana menteri pada Selasa malam.

Mengulas mengenai penyitaan terbesar dalam sejarah rakyat Malaysia,  Amar berkata, beliau dan pegawainya juga terkejut dengan jumlah keseluruhannya.

Terdahulu pada sidang media, beliau didedahkan bahawa wang tunai dan barangan yang dirampas daripada kediaman yang dikaitkan dengan Najib berjumlah antara RM900 juta dan RM1.1 bilion.

Amar berkata ia mengambil masa dari 21 Mei hingga 25 Jun untuk menentukan nilai tunai dan barangan yang disita.

Jelasnya, lebih daripada 12,000 barang kemas – terdiri daripada 2,200 bentuk cincin, 1,400 kalung, 2,100 gelang, 2,800 anting anting, 1,600 kerongsang dan 14 tiara telah disita.

Advertisements