KUALA LUMPUR – Kementerian Pertahanan mengumumkan akan mengkaji semula keseluruhan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) supaya dapat dilaksanakan dengan lebih efektif.

Menurut Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu, kementerian berkenaan akan cuba menyemak semula kurikulum PLKN bagi memfokuskan kepada golongan belia.

Mohamad, yang lebih mesra disapa Mat Sabu itu menyifatkan bahawa kajian semula program berkenaan akan dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet.

“Mungkin kami akan mengubah kurikulum. Kami mahu anak muda menyertainya, kami mahu penyertaan semua kaum.

“Ini sangat penting kerana kami mahukan generasi muda terlibat secara nasional, (supaya) mereka sayang negara ini, mereka perlu mempunyai tingkah laku sivik yang sangat tinggi, jadi mungkin kami boleh memperkenalkannya melalui program khidmat,” katanya memetik laporan Channel News Asia.

Jelas Mohamad, kurikulum baru PLKN itu juga akan memberi tumpuan kepada demokrasi secara amnya dan kurang latihan ketenteraan.

Dalam pada itu, lapor Free Malaysia Today pula, Mohamad berkata beliau secara perbadi mahu program berkenaan diteruskan dengan bajet yang lebih rendah dan lebih efektif.

Ujarnya, beliau berpendapat PLKN merupakan satu program yang baik dan bukannya sesuatu yang boleh dianggap gagal.

Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan berharap lebih ramai penyertaan kaum lain memandangkan program berkenaan selama ini didominasi kaum Melayu sahaja.

“Semua kaum perlu sertainya walaupun kini majoriti semua Melayu. Kita mahu Cina, India dan etnik Sabah serta Sarawak sertai program ini, kita mahu lihat dengan serius program ini,” katanya lagi.

Tambahnya, kerajaan juga akan melihat kepada negara Jepun bagi mendapatkan idea-idea untuk menanamkan disiplin dan semangat patriotisme terhadap negara seperti yang dilakukan negara matahari terbit itu.

PLKN mula diperkenalkan pada tahun 2003 dan pada awalnya ia diwajibkan kepada remaja berusia 18 tahun yang dipilih secara rawak.

Bagaimanapun, program berkenaan mencetuskan beberapa kontroversi termasuk kaedah latihan serta kematian beberapa rekrut program.

Kini, PLKN telah diubah menjadi PLKN 2.0 di mana ia menjadi satu program sukarelawan bermula tahun 2017. 

Advertisements