PUTRAJAYA: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menafikan dakwaan keluarga Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa pembekuan akaun bank mereka adalah tindakan balas dendam.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu berkata dakwaan itu adalah satu tuduhan dan keluarga bekas perdana menteri itu boleh membawa kes tersebut ke mahkamah jika mereka tidak berpuas hati.

“Kita nak balas dendam apa? Yang dia buat dulu lebih daripada itu kita tak merungut.

“Ini adalah tuduhan, dia boleh tuduh apa, dia salah. Kalau dia kata (pembekuan akaun) ini salah, mereka boleh bawa ke mahkamah,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) di Yayasan Kepimpinan Perdana, di sini hari ini.

Dr Mahathir berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan keluarga Najib bahawa pembekuan akaun mereka dilakukan sebagai tindakan membalas dendam.

Dua hari lepas, anak perempuan Najib, Nooryana Najwa memuat naik luahan mengenai pembekuan akaun miliknya dan anak lelakinya berusia 10 bulan menerusi posting sosial Facebook bernama ‘Malaysians for Civil Liberty’.

Bagaimanapun, semalam Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Datuk Seri Azam Baki menafikan dakwaan akaun bank milik cucu bekas perdana menteri itu turut dibekukan ekoran siasatan terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Advertisements