KUALA LUMPUR – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani hari ini mengulangi jaminan bahawa kerajaan tidak akan menghentikan elaun sara hidup nelayan, kata Menterinya, Datuk Salahuddin Ayub.

Beliau berkata selain elaun berkenaan, insentif seperti subsidi diesel yang diberikan kepada golongan itu sejak 2008 juga akan diteruskan.

“Saya mahu YB (Tangga Batu) dengar kenyataan dari kementerian saya sahaja, jangan dengar cakap-cakap pihak lain, jaminan yang diberikan oleh kerajaan ialah tidak sekali-kali sebarang elaun dihentikan dan insentif yang termaktub sejak 2008 akan dipastikan diterima golongan nelayan,” katanya pada sesi soal jawab Persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Rusnah Aluai (PH-Tangga Batu) yang mahu menteri menyatakan adakah benar ada cadangan kerajaan akan menghentikan insentif kepada nelayan termasuk elaun, subsidi diesel dan insentif 10 sen hingga 20 sen bagi setiap hasil tangkapan oleh nelayan.

Sebelum ini, pada Jun lepas, Salahuddin berkata pemberian elaun sara hidup secara bulanan kepada nelayan tidak akan dihentikan walaupun Kerajaan Pakatan Harapan telah mengambil alih pentadbiran negara.

Menjawab lanjut soalan Rusnah berkenaan kategori nelayan yang menerima elaun itu, Salahuddin berkata setakat ini hanya nelayan tulen yang benar-benar menjadikan aktiviti menangkap ikan sebagai kerjaya layak menerima elaun berkenaan.

Beliau berkata kementerian juga akan melaksanakan pelan khusus untuk meningkatkan pendapatan golongan itu seperti memperbanyak kawasan pembiakan ikan di kawasan tertentu dan projek memperbaiki kerosakan akibat hakisan pantai.

Katanya ia juga termasuk menggalakkan nelayan yang mempunyai tanah untuk menanam varieti buah-buahan baharu seperti nanas madu dan rambutan mutiara merah yang mempunyai nilai tinggi di pasaran. 

Advertisements