Adib Dipindahkan Ke IJN

ANGGOTA Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya yang cedera dipukul dalam rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, awal pagi semalam dipindahkan ke Institut Jantung Negara (IJN).

Proses pemindahan Muhammad Adib Mohd Kassim, 24, dari Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC) dibuat jam 11.30 malam tadi.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata, keputusan memindahkan Muhammad Adib diambil susulan perbincangan yang dilakukan pihaknya dengan IJN agar mangsa diberi rawatan sewajarnya.

“Hasil perbincangan dengan empat pakar di IJN, kita cadangkan Muhammad Adib dipindahkan ke sana (IJN) kerana mereka mempunyai peralatan lebih sesuai untuk rawatannya.

“Di IJN juga mempunyai satu mesin khas yang dapat menyalurkan oksigen lebih banyak ke paru-parunya, bersesuaian untuk rawatan Muhammad Adib.. satu-satunya mesin yang ada dalam negara ini,” katanya dalam sidang media di SJMC, malam tadi.

Katanya, keadaan Muhammad Adib semakin baik walaupun masih belum sedar kerana diberi sedatif, namun tekanan darahnya bertambah baik berbanding tengah hari semalam.

“Hasil perbincangan antara pakar IJN dan pakar jantung SJMC, mereka mencapai kata putus untuk memindahkan Muhammad Adib.

“Keluarganya juga bersetuju, justeru mereka pindahkan Muhammad Adib ke IJN malam ini juga,” katanya.

Difahamkan, mangsa dikatakan mengalami patah tulang rusuk dan kecederaan dalaman akibat dipukul dalam insiden yang berlaku kira-kira jam 1 pagi itu.

Muhammad Adib yang duduk di bahagian penumpang hadapan jentera EMRS ditarik keluar oleh kumpulan perusuh sebelum dipukul.

Mangsa datang ke lokasi bersama beberapa lagi anggota BBP Subang Jaya bagi memadam kebakaran sebuah kenderaan yang dibakar perusuh.

Published by malaysianewstv

Saluran berita semasa online anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: