KUALA LUMPUR: Lembaga Tabung Haji (TH) melantik bekas pengerusi eksekutif Suruhanjaya Sekuriti, Tan Sri Mohammed Nor Md Yusof sebagai pengerusi barunya.

TH juga menamakan bekas ketua pegawai eksekutif BIMB Holdings Bhd, Datuk Seri Zukri Samat sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) barunya.

Kedua-dua pelantikan itu berkuat kuasa hari ini, kata Mohammed Nor kepada Bernama hari ini.

“Ia satu tanggungjawab yang berat, namun apa yang paling penting adalah ia amanah daripada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Saya rasa ia adalah satu penghormatan besar. Sifat tugas ini adalah suatu yang sangat mulia dan bagi saya serta Zukri, kami fikir ini adalah satu tugas yang sangat mulia,” katanya.

Mohammed Nor berkata, pelantikannya sebagai pengerusi TH sepatutnya berkuat kuasa 10 Julai lalu, namun Dr Mahathir mahu bertemu dengan mereka secara peribadi terlebih dahulu, justeru ia berkuat kuasa hari ini.

“Saya rasa Dr Mahathir memegang dahulu surat itu dan mahu mencari peluang untuk bertemu saya dan Zukri. Saya fikir beliau secara peribadinya mahu memberikan sendiri surat itu kepada saya.”

Sebelum ini, Mohammed Nor pernah menjadi pengarah urusan Malaysia Airlines System dari Februari 2001 hingga Mac 2004.

Menurutnya, beliau menjangkakan cabaran dalam menggalas tugas tersebut, tetapi ia lebih bermakna kerana tugasan yang dipertanggungjawabkan itu berkaitan agama dan rukun Islam.

Ditanya bagaimana beliau akan membuat perubahan dalam organisasi itu pada masa depan, Mohammed Nor berkata: “Berilah saya sedikit peluang, sudah tentunya kami akan tampil dengan apa yang kami dapatkan dan apa yang kami fikir kami perlu lakukan. Tidak ada masa untuk duduk bersenang-lenang”.

Advertisements