Bertemakan “Malaysia ke Jepun untuk Olimpik 2020”, ekspo itu akan diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 24-26 Januari ini.

Dalam satu kenyataan, penganjur MHE 2019, SME Corporation Malaysia (SME Corp) berkata, acara itu akan memaparkan 320 gerai pameran oleh usahawan eksport dalam pelbagai industri termasuk makanan dan minuman, alat solek, kandungan halal, logistik, bioteknologi, farmaseutikal serta penjagaan diri.

Antara acara tahun ini adalah ceramah oleh Bank Negara Malaysia berkaitan “Akses kepada pembiayaan untuk PKS”, diikuti forum menampilkan EXIM Bank, Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia dan SME Bank bertajuk “Pembiayaan untuk Eksport”.

Dua PKS Malaysia, Dr Aisha Solution dan Nani’s Frozen Food Products akan berkongsi pengalaman mereka memasuki pasaran Jepun dalam forum bertajuk “Berkongsi Perjalanan Perniagaan ke Jepun”.

Pocket Talk MHE 2019 juga meliputi topik seperti “Senarai Semak Perniagaan ke Jepun” oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), “Membawa Produk Halal Melalui Fungsi Pintar” oleh BCA Group dan “Halal Boleh Dijual” oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Ia juga akan memaparkan ceramah “Pasaran dan Halal Jepun” oleh Muslim Professional Japan Association, “Pembiayaan Teknologi Halal” oleh Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia dan “Memahami Produk Anda dan Pasaran untuk Tokyo 2020 dan Seterusnya” oleh Acrosx Japan Inc.

MHE 2019 dibuka kepada umum dan masuk adalah percuma.