Malaysia dikurniakan dengan keindahan gunung-gunung yang menakjubkan, taman tropika dan pemandangan landskap yang subur, yang sudah pastinya akan membangkitkan jiwa pengembaraan anda. Namun dengan cuaca panas dan lembap sepanjang tahun, serta kemungkinan besar hujan renyai mahupun lebat, sandal hiking yang serba boleh akan sentiasa berfungsi di mana jua anda pergi!

“Sandal hiking adalah yang paling serba boleh. Memandangkan ianya ringan, anda dapat menyimpan sandal dalam beg galas dengan mudah. Ianya lebih baik untuk memilih sepasang sandal yang dapat mengendalikan kebanyakan kegunaan luar dari hiking, aktiviti air serta untuk bersiar-siar. Pilih satu yang ada tekstur tapak untuk memberikan daya tarikan yang mencukupi dan mengelakkan anda daripada tergelincir dari permukaan basah,” kata Puan Norita Mohd Noor, Pengurus Besar Prestige Sports Sdn Bhd, pengedar tunggal Teva di Malaysia.

 

Berikut adalah 6 petua untuk memilih sepasang sandal hiking yang tepat:

  1. Dimanakah anda ingin tuju? – Sepasang sandal yang tepat tampak dunia anda kelihatan berbeza. Sebelum memilih sepasang sandal hiking yang terbaik, pertimbangkan lokasi di mana anda akan mendaki. Jika anda akan mendaki di kawasan yang penuh dengan air, pertimbangkan untuk membeli sandal yang tahan air. Ini akan membolehkan ia menjadi kering dengan lebih cepat. Teracuan yang terbentuk pada sandal adalah lebih baik bagi mereka akan memastikan bahawa air tidak dapat meresap masuk ke dalam. Sekiranya anda akan menghadapi kawasan yang licin ketika mendaki, ianya lebih baik jika anda pertimbangkan sandal yang mempunyai daya tarikan hebat. Cari sandal dengan tapak yang tebal serta mendalam yang akan memberikan cengkaman dan daya tarikan yang mencukupi pada permukaan yang licin. Jika kawasan yang anda akan bersiar-siar adalah berbatu dan lasak, ianya amat penting bagi anda untuk mempertimbangkan ketahanan sandal.

  1. Berikan kaki anda sedikit udara – Pertimbangkan sandal yang ringan dengan bahagian atas bernafas untuk pengudaraan yang mencukupi. Untuk tapak kaki dan atas, mengambil kira bahan sintetik yang kering dengan cepat atau getah kukuh yang meningkatkan keselesaan, perlindungan dan ketahanan. Bahan yang terbaik untuk tapak tengah haruslah dapat menahan renjatan dan selesa. Untuk mengelakkan daripada lecur, bahan sandal juga harus lembut terhadap kulit dan tidak menggosok secara tidak selesa.

  1. Jenis bunga adalah penting – Perhatikan pada saiz bunga di bawah tapak luar, mereka boleh meningkatkan daya tarikan dan keseimbangan anda ketika menavigasi jejak. Corak pada kedalaman permukaan tapak yang agresif adalah pilihan yang ideal untuk kawasan turun naik; manakala permukaan yang halus adalah lebih sesuai untuk laluan yang rata. Jalan membolehkan sandal anda untuk mengatasi terutamanya ketika berjalan di trek berbatu atau licin.

Teva’s Born in the Canyon Campaign
  1. Pertimbangkan daya tarikan juga – Daya tarikan adalah faktor penting untuk dipertimbangkan ketika memilih sandal anda. Terdapat dua jenis daya tarikan yang perlu diingat – daya tarikan di dalam dan daya tarikan di luar. Kehilangan cengkaman ketika mendaki pada batu-batu yang licin boleh menjadi sangat buruk. Daya tarikan di dalam ditentukan oleh tapak dalam. Sandal terbaik mempunyai tekstur tapak dalam untuk memberikan daya tarikan yang mencukupi dan mengelak daripada tergelincir apabila berjalan di permukaan yang basah. Tapak luar harus dibuat dari getah licin dengan alur mendalam untuk memberikan daya tarikan dan keseimbangan yang mencukupi.

  1. Jangan lupa sokongan lengkungan – Sokongan lengkungan yang baik pada sandal hiking boleh mencegah atau mengurangkan sakit kaki kerana ia membantu dalam peredaran tekanan secara merata di kaki. Ia juga menyelaraskan tubuh dengan betul serta memberikan keseimbangan dan kestabilan yang sangat baik ketika berjalan.

  1. Sentiasa pentingkan keselesaan, bukannya gaya! – Keselesaan sandal yang bersesuaian dapat memastikan anda mempunyai aktiviti pengembaraan yang menyeronokkan. Sandal hiking yang terbaik harus disertakan dengan tali laras. Pengubahsuaian dapat membuat lebih banyak ruang bagi pemakaian stokin, atau sekiranya terdapat perubahan kepada bentuk fizikal kaki anda jika mengalami bengkak. Memiliki sepasang sandal yang tidak bersesuaian dapat merosakkan keseluruhan aktiviti pengembaraan anda yang berpunca daripada ketidakselesaan atau kecederaan.