Realme 5 Pro lebih mantap dengan quad kamera, Snapdragon 712 dan pengecas pantas VOOC

Realme 5 Pro bakal mengegarkan seluruh pencinta smartphone dan ini adalah tawaran telefon pintar mampu milik premium terbaru yang lebih memukau. Realme 5 Pro baru ini dilihat sebagai pengganti kepada Realme 3 Pro yang kini mula menjadi pilihan pengguna telefon pintar malah kepada para gamers PUBG. 

 

 

Realme 5 Pro mengekalkan paparan 6.3 “Full HD + Dewdrop sama seperti model semasa dan ia menawarkan skrin 90.6% body ratio. Dengan pemproses 2.3GHz Octa-core Snapdragon 712 yang lebih baru dan  pilihan sehingga 8GB RAM dan sehingga 128GB penyimpanan UFS 2.1. Sekiranya anda perlu, storan masih boleh dikembangkan sehingga 256GB tambahan melalui kad microSD.

 

 

Pada bahagian pengimejan, Realme mempunyai kamera selfie 16MP f / 2.0 yang menyokong ciri-ciri AI HDR dan kesempurnaan hasil imej. Bahagian belakang Realme 5 Pro dilengkapi dengan persediaan quad-kamera yang diselaraskan secara menegak. Ia menggunakan kamera utama 48MP f / 1.79 dengan sensor Sony IMX586, penembak ultra-lebar f / 2.25 8MP, kamera potret 2MP dan kamera makro 2MP.

 

 

Walaupun ia mempunyai persediaan quad-kamera, ia adalah kedudukan di bawah model Pro. Ia mempunyai kamera utama 12MP f / 1.8, lensa ultra-lebar 8MP, kamera potret 2MP dan penembak makro 2MP. Kamera utama juga mampu menembak video 4K pada 30fps. Untuk selfies, peranti ini mempunyai penembak hadapan f / 2.0 depan 13MP.

 

 

Untuk keupayaan gambar low light yang lebih baik, Realme 5 Pro juga mempunyai Super Nightscape yang menggunakan enjin multi-frame dan HDR. Kameranya juga boleh merakam video 4K pada 30fps dan juga menyokong 960fps slow-mo dalam resolusi 720p. Tidak ada OIS tetapi ia menyokong penstabilan imej elektronik untuk kedua-dua kamera depan dan belakang. Untuk sistem unlock, peranti ini masih mempunyai sensor cap jari yang dipasang di belakang. Peranti ini juga dilegkapi sistem keselamatan face recognition yang hanya dikesan dan diimbas kepada pemiliknya sahaja.

 

 

Melalui survey, telefon pintar Realme merupakan paling jimat bateri dan kini Realme 5 Pro dikuasakan bateri 5,000mAh  yang mendukung pengisian kilat 20W VOOC (5V 4A). Ia mampu bertahan sehingga 8.5 jam permainan PUBG Mobile atau 19.1 jam menonton YouTube. Tidak seperti pendahulunya, peranti ini kini dilengkapi dengan port USB-C. Peranti masih dikenakan melalui microUSB dan ia dilengkapi dengan pengecas 10W standard. Dari segi sambungan, ia juga menyokong 802.11ac WiFi dan Bluetooth 5.0.

 

 

Peminat audio juga akan menikmati kualiti setaraf kerana ia masih mengekalkan bicu fon kepala 3.5mm. Menakjubkan, peranti ini disokong pada Android 9 Pie dengan warna ColorOS 6 (edisi Realme).

Realme 5 Pro mempunyai 2 pilihan warna iaitu Crystal Green dan Sparkling Blue.

 

* Nantikan review penuh kami berkenaan Realme 5 Pro hanya di http://www.malaysianewstv.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s