Wartawan muda BBC, Hanna Yusuf meninggal dunia mengejut

WARTAWAN berbakat BBC News, Hanna Yusuf dilaporkan meninggal dunia pada Isnin secara mengejut pada usia 27 tahun.

Perkara itu disahkan oleh keluarga Allahyarham dalam satu kenyataan, bagaimanapun punca kematian Hanna tidak dimaklumkan.

Menurut kenyataan tersebut, pihak keluarga amat terkesan dan berduka dengan pemergian Allahyarham, selain meminta supaya diberikan ruang kepada mereka sekeluarga.

“Ramai akan mengenali Hanna atas sumbangan luar biasanya dalam dunia wartawan dan tempat kerjanya di BBC.

“Walaupun kami bersedih dengan kehilangannya, (namun) kami berharap legasi Hanna akan menjadi inspirasi dan pembakar semangat kepada rakan sekerja dan komuniti, dan kenangan indah beliau akan terus diingati,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Sementara Pengarah BBC News, Fran Unsworth menyifatkan pemergian Hanna sebagai kehilangan besar dalam dunia wartawan.

“Hanna Yusuf adalah seorang wartawan muda berbakat yang sangat dikagumi di seluruh BBC dan ucapan takziah kami kepada seluruh ahli keluarga dan rakan-rakan,” katanya memetik Telegraph.

Hanna mencipta nama dalam dunia wartawan kerana artikel-artikel penyiasatan yang dihasilkan beliau termasuk laporan pendedahan mengenai nasib pekerja Costa Coffee yang didakwa tidak dibayar cuti sakit dan cuti tahunan, dan bekerja di luar kontrak.

Dilahirkan di Somalia pada tahun 1992, Hanna dibesarkan di Netherlands dan menerima biasiswa Scott Trust bagi menyambung pengajiannya di peringkat Sarjana dalam bidang Kewartawanan di Universiti London pada 2017.

Sebelum menyertai BBC, Hanna menulis untuk penerbitan seperti Guardian, The Independent, The Times, Berita Islamthe Pool dan Majalah Grazia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s