Iskandar Puteri – EduCity Iskandar Malaysia, sebuah pusat pendidikan berjaya mengumpul 5,000 orang termasuk pelajar dari 9 rakan pendidikan terkemuka seperti Universiti Southampton Malaysia, Universiti Multimedia, Universiti Perubatan Newcastle Malaysia, Institut Teknologi Maritim, Institut Pembangunan Pengurusan Singapura, Universiti Raffles, Marlborough, Kolej Malaysia dan Sekolah Raffles American, kakitangan, Perbadanan Usahawan Johor (PUJB), X Johore Motorsport Scene dan masyarakat setempat dalam memeriahkan Karnival Sukan Educity.

Karnival ini yang memfokuskan penyertaan pelajar dalam sukan dan aktiviti komuniti sambil berusaha untuk mencapai kecemerlangan akademik menyasarkan 6 pertandingan sukan luaran dan dalaman termasuk futsal, bola jaring, bola keranjang, badminton, ping pong dan permainan perang Tug. Selain itu, kejohanan Auto-show yang merupakan usaha kerjasama dengan X Johore turut diadakan dengan penglibatan pelajar, kakitangan dan komuniti setempat.

Dari kiri, Tuan Haji Ashaari, CEO Perbadanan Usahawan Johor Sdn Bhd (PUJB), Wan Ahmad Saifudfin Wan Ahmad Radzi, Pengarah Urusan Educity Iskandar Malaysia, YB Sheikh Umar Bagharib Ali, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Johor, Datuk Akmal, COO Iskandar Investment Berhad

Acara ini juga menyaksikan pelancaran Pasar Chillax yang menyediakan platform keusahawanan serta perkembangan kemahiran sosial bagi pendedahan kepada pelajar mengenai industri perniagaan sebenar. Aktiviti ini adalah kerjasamaPerbadanan Usahawan Johor Sdn Bhd (PUJB) bagi mempromosikan nilai dan semangat keusahawanan di kalangan pelajar.

Terdapat 15 gerai yang dikendalikan oleh para pelajar dan kakitangan sebagai sebahagian daripada menyahut cabaran “Real-Life Entrepreneurship Challenge”yang dianjurkan oleh EduCity Iskandar Malaysia. Pelajar diperlukan  membuat entiti perniagaan, mengemukakan pelan perniagaan dan melaksanakannya dengan menjalankan perniagaan semasa karnival.

 

Pengarah Urusan EduCity Iskandar Malaysia, Wan Ahmad Saifuddin Wan Ahmad Radzi berkata, beliau berharap para pelajar, kakitangan, perusahaan dan komuniti tempatan memperoleh pandangan berharga mengenai keusahawanan dengan menyertai gerai-gerai.

“Kita patut jadikan Chillax sebagai semangat dan ruang terbuka untuk umum berniaga setiap hari Rabu dari 3 petang sebagai salah satu usaha memupuk usahawan baru lebih-lebih lagi bagai generasi baru” katanya.

 

Pasar Chillax dilancarkan oleh YB Sheikh Umar Bagharib Ali, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Johor. Dalam ucapannya, beliau menyatakan ini adalah inisiatif yang sangat baik oleh Educity Iskandar Malaysia sebagai hub pendidikan selaras dengan mewujudkan ruang keusahawanan di Malaysia dan juga platform yang baik melibatkan pelajar dari 9 universiti dan kolej yang berlainan