KUALA LUMPUR: Xiaomi melancarkan telefon pintar 108 megapiksel pertama di dunia iaitu Mi Note 10 dan Mi Note 10 Pro.
Selain mempunyai jumlah piksel terbesar dalam persediaan kamera, telefon pintar ini juga mempunyai RAM 6GB + 128GB ROM, dan bateri 5260mAh berkapasiti besar.
Mi Note 10 Pro pula dilengkapi dengan 8 lens (bukan 7 seperti dalam Mi Note 10) dan ROM 8GB RAM + 256GB yang lebih besar.
“Kami dengan bangga mengumumkan pelancaran siri Mi Note di Malaysia dan Singapura. Ini adalah contoh yang sempurna untuk Xiaomi membawa inovasi kepada semua orang kerana kami terus membawa fotografi telefon pintar ke tahap yang baru. Kami percaya Mi Note 10 akan membolehkan pengguna dan penggemar Mi untuk menikmati fotografi mudah alih lebih banyak dengan kualiti fotografi dan videografi yang epik. Pada masa yang sama, ia mempunyai kecekapan tenaga yang sempurna, “ kata Allen An, Pengurus Negara Xiaomi Malaysia dan Singapura.
Kamera penta
Mi Note 10 merangkumi lima lensa yang berlainan – lensa sudut lebar 108MP, kanta telefoto 5MP, kanta telefoto 12MP, kanta ultra lebar sudut 20MP dan lensa makro 2 MP. Persediaan ini membolehkan pengalaman zum lancar dari 0.6x hingga 50x tanpa menjejaskan kualiti imej.
Kamera utama 108MP mengambil fotografi mudah alih ke peringkat seterusnya dan menandakan industri pertama kamera telefon pintar tercanggih. Dengan sensor ISLCELL Bright HMX 108MP Samsung, Mi Note 10 mempunyai resolusi tertinggi bagi mana-mana telefon pintar di pasaran – 12,032 x 9,024.
Dengan kamera 108MP, satu pada dasarnya dapat menghasilkan cetakan papan iklan sehingga tinggi hingga 4.24 meter. Peranti ini menawarkan sensor imej besar 1 / 1.33 inci yang menyokong binning piksel 4-dalam-1 untuk menangkap lebih terperinci dalam keadaan cahaya rendah, manakala OIS 4-paksi OIS membolehkan kejelasan yang tidak dapat ditandingi.
Peminat fotografi yang suka gambar potret akan gembira dengan lensa telephoto 12MP Mi 12MP pada jarak fokus 50mm, yang merupakan salah satu daripada jarak fokus yang paling popular untuk potret. Di bawah keadaan cahaya yang rendah, saiz pixel besar 1.4μm dan autofocus Dwi PD membolehkan potret yang lebih tajam dan terang.
Sementara itu, lensa telephoto 5MP 5x, mampu zoom digital hibrida 10x dan 50x untuk menyelesaikan rentang zoom epik. Di samping itu, kanta ini juga dilengkapi dengan OIS dan aperture f / 2.0 untuk imej yang lebih baik di bawah persekitaran pencahayaan yang tidak optimum.
Sekiranya anda dalam fotografi landskap, anda akan boleh menggunakan kanta ultra-lebar 20MP telefon bimbit yang memberikan 117 darjah bidang paparan. Ini akan membolehkan pengguna menangkap landskap epik dan gambar kumpulan besar tanpa perlu memotong imej. Sementara itu, lensa makro menawarkan autofocus untuk gambar dekat.
Persediaan kamera belakang Mi Note 10 menyokong All-new Night Mode 2.0 yang membolehkan tangkapan cahaya yang lebih besar dan menggabungkan berbilang tembakan dari adegan yang sama untuk fleksibiliti yang meningkat.
Para jurugambar konsert dan malam akan teruja dengan pengurangan hingar pelbagai bingkai RAW.
Video
Mi Note 10 juga menawarkan teknologi video ShootSteady untuk pengalaman video yang lancar dan mantap, bersama-sama dengan 960 video perambatan lambat bingkai per saat dan video 4K dengan sudut ultra-lebar. Pengguna boleh memanfaatkan mod Vlog untuk membuat video yang bergaya dan menarik dengan mudah dengan tujuh kesan sinematik yang berbeza.
Selain dari persediaan kamera belakang penta yang berkuasa, telefon juga mempunyai kamera depan 32MP, yang menawarkan AI mencantikkan, selfie potret AI, pengesanan pemandangan AI, dan AI menghadapi buka kunci, selfie panorama, dan ciri pengatup sawit untuk selfies yang luar biasa.
Bagi mereka yang mencari pengalaman fotografi muktamad, Xiaomi juga menawarkan Mi Note 10 Pro dengan lensa 8 keping pada kamera utama. Kanta 8 keping menyampaikan imej yang kelihatan lebih jelas dan lebih tajam.
Reka bentuk yang bergaya
Mi Note 10 mempunyai paparan AMOLED lengkung 3D 6.47 inci yang indah. Paparan kelebihan menawarkan gelang yang lebih nipis berbanding sebelumnya untuk pengalaman yang mendalam, sementara nisbah kontras 400,000: 1 membolehkan kulit hitam yang lebih dalam dan kesetiaan warna yang lebih tinggi.
Di samping itu, telefon ini mempunyai sensor skrin cap jari optik yang lebih tipis 88 peratus, dengan kawasan pengesan cap jari 10 peratus yang lebih besar yang responsif di bawah cahaya yang kuat, keadaan sejuk, dan jari-jari kering.
Di bahagian belakang, ia terbungkus dengan kaca melengkung 3D yang menyediakan cengkaman selamat. Kedua-dua bahagian hadapan dan belakang Corning Gorilla Glass 5, menambah rintangan gores yang meningkat untuk ketahanan setiap hari.
Peranti ini ditawarkan dalam tiga warna elegan – Midnight Black, Aurora Green, dan Glacier White.
Bateri yang lebih besar
Bateri 5260mAh tahan lama yang menyokong 30W cepat dan boleh tahan selama lebih dari dua hari. Peranti ini juga menggunakan platform mudah alih Qualcomm Snapdragon 730G dengan teknologi proses 8nm untuk operasi lancar.
Selain perkakasan, Mi Note 10 telah dipasang dengan antara muka pengguna MIUI 11. MIUI 11 memperkenalkan reka bentuk baru dan satu set ciri yang dinaik taraf untuk meningkatkan kecekapan kerja anda dan menjadikan kehidupan anda lebih mudah.
Mengeluarkan elemen antara muka yang tidak perlu dan kekacauan visual, MIUI 11 membawa kandungan ke perhatian. Menggunakan keupayaan skrin AMOLED yang cekap, ia menjadikan Sentiasa-Paparan Paparan alat peribadi yang baik. Selain itu, MIUI 11 juga memperkenalkan kesan bunyi dinamik baru yang menyerupai bunyi alam semulajadi. Sistem kesan bunyi yang inovatif ini telah memenangi anugerah reka bentuk Red Dot, menjadi anugerah reka bentuk kali pertama dalam kategori perisian telefon pintar.
Selain merevolusikan pengalaman visual dan audio, MIUI 11 dilengkapi dengan set alat produktiviti dan gaya hidup yang kuat. Perkongsian fail tanpa wayar, percetakan tanpa wayar, bekerja dengan dokumen, dan menguruskan tugas semuanya tersedia di luar kotak.
Kedua-dua Mi Note 10 dan Mi Note 10 Pro akan dijual mulai 7 Dis, 2019, masing-masing pada RM2,099 dan RM2,499. Peranti ini boleh didapati secara dalam talian melalui Lazada, Shopee dan di semua Kedai Mi di Malaysia.
Untuk setiap pembelian Mi Note 10 Pro, setiap pelanggan berhak mendapat program penggantian skrin satu tahun percuma bernilai RM 78.90 dan diskaun Beli-dengan-Belian sebanyak RM100 untuk mana-mana produk Xiaomi yang ada di Mi Stores.