Jenjarom – Empat konsesi lebuh raya turun padang dalam usaha kemasyarakatan memberi sumbangan hampir RM30,000 bagi memberi kegembiraan kepada warga emas di Rumah Sejahtera Jenjarom di sini, menjelang sambutan perayaan Tahun Baru Cina tidak lama lagi.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Lingkaran Trans Kota Sdn Bhd (Litrak), Sazally Saidi berkata, konsesi lebuh raya itu termasuk Litrak, Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Sdn Bhd (Sprint) dan Terowong Smart (Smart).

 

Menurutnya, sumbangan diberi bagi membiayai kos membaik pulih tandas, pembelian perabot, barangan elektrik, katil, tilam dan makanan asas.

“Program amal komuniti ini sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang dilaksanakan setiap tahun menjelang sambutan perayaan.

“Bagi perayaan Tahun Baru Cina kali ini, kami memilih Rumah Sejahtera yang menempatkan 18 warga emas berumur 60 hingga 93 tahun. Lokasi ini dipilih memandangkan keadaannya yang daif selepas beroperasi sejak 62 tahun lalu,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyerahkan sumbangan wang tunai dan barangan di rumah kebajikan itu hari ini.

Hadir sama dalam program itu Ketua Pegawai Operasi Kesas, Mohammed Shah Samin dan pemangku Ketua Pegawai Operasi Smart, Mohd Noor Mohd Ali.

Dalam pada itu, Sazally berkata, selain pembelian barangan untuk kegunaan penghuninya, pihaknya juga membantu menjalankan kerja-kerja pembersihan dan menghias kawasan rumah berkenaan bagi menyemarakkan lagi sambutan perayaan.

“Kami harap dengan sumbangan ini dapat sedikit sebanyak menaikkan semangat penghuni sekali gus memberi kehidupan lebih selesa bagi mereka meneruskan kehidupan”, katanya.

Sementara itu Pengerusi Rumah Sejahtera, Tia Chin How berkata, pihaknya gembira dengan sumbangan diterima.